Om 8 uur sóchtends stond mijn gids voor de komende dagen te wachten bij het hotel. Jerry, een Maleisische man van 54. Jerry lult aan een stuk door in engels met een zwaar Maleisisch accent. Concentreren dus :). Maar hij weet werkelijk alles. Het blijkt dat er geen andere toeristen zijn die mee de jungle in gaan dus ik krijg een private guided tour.
Eerst gaan we naar Sepilok waar het Oerangutang rehabilitation center zit. Het ziet er toeristisch uit. Het lijkt wel of je de Beekse Bergen binnen komt rijden. Na een mooie introductievideo mag je door naar het feedpoint. Daar krijgen de apen op een platform, 30 meter van het publiek af< te eten van hun verzorgers. Er was een oerang oetang met een kleintje van 25 dagen oud. Heel aandoenlijk om te zien hoe ze dat kleintje koesterde.
Er wordt hier heel mooi werk gedaan door de verzorgers. De apen komen vaak als wees hier binnen en worden in 3 tot 4 jaar klaargestoomd om weer in de vrije natuur te leven en zelf in al hun behoeften te kunnen voorzien.
Maar wat ik al zei: het heeft iets van een pretpark waar je aapjes kunt kijken.
Na coca-cola en een sanitaire stop de rit voortgezet naar de Gomantongcave.
De grot bevindt zich geheel bovengronds. Na een wandeling over een zeer krakkemikkig houten bruggetje van 1 km lang kom je bij de grot. Je ruikt de amoniak al op grote afstand.
In de grot heb je een glibberige plank waar je op kunt lopen en een reling om je aan vast te houden. Beiden helemaal onder de guano ( vleermuizenpoep) en hele grote kakkerlakken. Toch maar liever met losse handen lopen.De lichtval in de grot is werelijk prachtig. En het barst er van de vleermuizen. Vandaar het guanooverschot. Boven in de grot zie je de komvormige nestjes van de Salanganen. Deze nestjes worden gemaakt van speeksel en mos. De nestjes worden 3 keer per jaar geoogst. Daar is een ingenieus systeem voor ontwikkeld van bamboe en touw dat tussen de grotwanden geklemd word. Levensgevaarlijk werk om daar in te klimmen en de nestjes te verzamelen. Maar de nestjes zijn nou eenmaal erg in trek bij de Chinezen die er soep van maken. De soep staat bekend om z'n medicinale werking ( astma, huidproblemen). Eén kopje soep kost al gauw 40 RM. Een gouden handel zoals je begrijpt.